Welke routers zijn er te koop?

Wanneer je meerdere apparaten op je internetverbinding wilt gebruiken, biedt een router uitkomst. Een internetprovider levert vaak een modem, waarin al een router verwerkt zit, maar die zijn meestal niet de beste. Als je in je eigen huis of op je werk dan met meerdere apparaten op internet wilt, is een modem helaas niet voldoende. Je kunt dan een router plaatsen, waardoor je wel vanaf meerdere toestellen toegang hebt tot het internet. Routers zijn er in diverse soorten en prijsklassen.

Ga je voor een bekabelde of draadloze router?
Je kunt via een netwerkkabel of via WiFi toegang krijgen tot het internet. Je keuze voor een van de twee heeft wel invloed op de overdrachtssnelheid en het bereik. Dus afhankelijk van waar je je internet voor nodig hebt – thuis alleen wat in een webshop bestellen of online gamen of op je werk alleen e-mails versturen of grote presentaties en documenten versturen – is een keuze snel gemaakt.

Waarom werkt de router niet goed?
Het gebouw waar je in woont of werkt, de andere aanwezige routers en het bereik van de router zelf, bepalen of jouw router optimaal kan werken. Soms merk je in de loop van de tijd dat je internet minder goed functioneert. Het kan dan zijn dat er andere mensen in je flat zijn komen wonen, die ook een routersignaal hebben en dit signaal duwt jouw signaal uit de lucht. Via allerlei tools kun je zien of jouw router nog voldoende bereik heeft, of dat je een instelling opnieuw wilt uitvoeren.

Andere hulpmiddelen voor een beter functionerend internet
Om het effect van je router te optimaliseren, zijn er nog andere opties die je kunt proberen, afhankelijk van de oorzaak natuurlijk. Er zijn nog WiFi repeaters, WiFi adapters, powerline adapters en switches op de markt die handig kunnen zijn. Ze hebben ieder hun eigen toegevoegde waarde, dus kijk van te voren waarom je internet niet goed werkt en wat je zou kunnen helpen. In de winkel of online heb je deze hulpmiddelen zo gekocht en snel in huis. Je merkt snel of je internet het weer als vanouds doet.