Wat kun je met ‘internet of things’?

De term ‘internet of things of ‘IoT’ komt de laatste tijd vaker voor in het nieuws. En meestal is dat niet positief. Je begint eigenlijk nu pas een beetje te merken, welke apparaten in je huis of op je werk, allemaal online connectie maken en met elkaar verbonden zijn. En waar connectie gemaakt wordt, blijven gegevens achter, waar een ander zich een voordeel mee kan doen. En dan ga je maar even uit van de positieve benadering.

Mogelijke toepassingen van het internet der dingen
Met het internet der dingen kun je leuke kanten op. Denk maar eens aan je robotstofzuiger, die je heel veel tijd en energie in het huishouden bespaart. Of je zit in de bank, bent je afstandsbediening kwijt en pakt je telefoon om van zender te wisselen. Terwijl je van je werk vertrekt, zet je de verwarming thuis alvast iets hoger. Over niet al te lange tijd, zegt je koelkast je welke boodschappen je nog nodig hebt, als je het recept voor de avondmaaltijd in je slow cooker hebt geladen.

Nadelen van IoT

Er zijn heel veel voordelen aan het internet of things, maar er zijn helaas ook nadelen. En de vraag is of je je bewust bent van die nadelen. En zo ja, of je ook bereid bent om ze te accepteren. Want de vraag is niet of deze nadelen zich voor zullen doen, maar wanneer. Door de connectie van je apparaten met het internet, kunnen gegevens over je dagelijkse gebruik en aan- of afwezigheid gebruikt of misbruikt worden. Vervelend, maar nog niet onoverkomelijk is het, wanneer je apparaat stuk gaat en je vanzelf een aanbieding via de e-mail ontvangt voor een nieuwe.

Prachtig marketinginstrument
Marketingtechnisch is het een prachtige ontdekking, dat internet of things. Maar wat vind je ervan, als je persoonlijke informatie op straat komt te liggen? Je elektrische tandenborstel met de poetshulp op je telefoon geeft misschien hooguit door of je wel regelmatig poetst. Maar door de connectie met het internet, kan van de buitenkant makkelijker toegang tot je overige apparaten verschaft worden. Ineens is geen enkel apparaat in huis meer veilig. Ook niet je laptop met persoonlijke foto’s, wachtwoorden en kopieën van belangrijke documenten. Je bent vindbaar, volgbaar en alle informatie kan tegen je gebruikt worden. Denk nog eens goed na over je apparaten in huis en je volgende aankoop, voordat je alleen maar de voordelen ziet.