Voor welk internet netwerk kies jij?

Er zijn diverse soorten internet netwerken waar je uit kunt kiezen. Als je een echte computer nerd in de familie hebt, kan hij je van alles hierover vertellen en je advies geven. Hij komt je waarschijnlijk ook nog helpen met de aanleg ervan, als je er zelf geen kaas van hebt gegeten. Maar wat nou als je die nerd niet in je familie of kennissenkring hebt? Hoe weet je dan welk netwerk je prefereert voor bij jou thuis?

Bekabeld of draadloos netwerk?
Het begint bij een keuze voor bekabeling of een draadloos netwerk. Soms maakt je woning het bijna onmogelijk om een draadloos netwerk te installeren. Zeker in oudere panden zijn de muren zo dik, dat je van de ene kant naar de andere kant van je appartement geen enkel signaal meer van je draadloze netwerk ontvangt. Hoe verder af, hoe minder netwerkstreepjes je op je telefoon of tablet ziet. Je kunt dan nog kijken of een signaalversterker nut heeft. Meestal krijg je dan net iets meer dan zonder de versterker en als dit genoeg is, ben je geholpen en kun je vooruit.

Het nut van een goed functionerend netwerk
Maar waar ga jij dit netwerk eigenlijk voor gebruiken? Je kunt apparaten zo instellen, dat ze automatisch verbinding maken met je netwerk. Je kunt vanaf je tablet iets dat je per e-mail hebt ontvangen naar je printer sturen om af te drukken en je kunt vanaf je laptop aan de documenten op je NAS werken. Deze verbindingen ontstaan echter niet vanzelf. Je zult ze bewust moeten aanleggen en koppelen. En hiervoor is kennis van zaken nodig.

Slimme apparaten
Tegenwoordig kun je veel apparaten kopen, die bij het aanzetten zelf connectie zoeken met het door jou reeds geïnstalleerde netwerk. Bij de eerste opstart en installatie zie je vanzelf jouw netwerk verschijnen, je voert je wachtwoord in en je nieuwe apparaat is gekoppeld aan je netwerk. Een kind kan de was doen. Het is daarom ook slim om al je wachtwoorden die je gebruikt voor verschillende functies en apparaten, goed te bewaren. Voor een netwerk dat je een paar jaar geleden hebt geïnstalleerd, hoef je niet bij elk gebruik ervan in te loggen. Dus als je je wachtwoord kwijt bent, heeft dat wel grote gevolgen. Het is niet dramatisch, maar het kost je wel even tijd om een nieuw wachtwoord op te geven.

Wachtwoordmanager
Kies dan ook een handige manier om je wachtwoorden ergens te verzamelen. Dit kan gewoon in een schriftje, maar je kunt ook nuttige apps gebruiken. Een aantal apps heeft de mogelijkheid om categorieën aan te maken, waarmee je al je wachtwoorden voor computer gerelateerde zaken in een map kunt plaatsen. Je hebt immers voor zowat alles wat je online doet – eten bestellen, winkelen, vakantie boeken, thuis op je werk inloggen – een wachtwoord nodig. En je wilt in je lange lijst van wachtwoorden niet moeten hoeven zoeken naar net dat ene wachtwoord dat je nodig hebt. Een handige wachtwoordmanager biedt dan uitkomst. Natuurlijk heb je – hoe kan het ook anders – wel weer een wachtwoord nodig, om in je wachtwoordmanager te komen.