Van welke soorten WiFi maak jij gebruik?

Bij je thuis vind je WiFi de normaalste zaak van de wereld. En ook op je werk op of school kun je soms gebruik maken van het WiFi-netwerk. Door verbinding te krijgen met het netwerk en het juiste wachtwoord voor dat netwerk in te voeren, heb je een snelle verbinding en gaat de data die je verbruikt niet van je databundel af. Dat zou namelijk nogal wat extra kosten met zich mee kunnen brengen. Wanneer je voor het werk naar het buitenland moet of op vakantie gaat, is WiFi ineens niet meer zo vanzelfsprekend.

WiFi in het hotel of op de camping
Voor je werkbezoek is een hotel geboekt en bij aankomst vertellen ze bij de receptie aan je, wat de WiFi-login en het wachtwoord is. Eenmaal op je kamer zoek je het netwerk van het hotel op, je voert de ontvangen gegevens in en je kunt Skypen met je gezin thuis of je e-mail checken. Veelal is WiFi bij overnachtingen inbegrepen en hoef je hier niet extra voor te betalen. Anders is dit op de camping. Als je op vakantie gaat, moet je vaak extra betalen. Je kunt een WiFi-ticket kopen, die je voor een bepaalde tijd of een bepaald datagebruik op internet laten. Soms kun je bij de receptie gratis internetten, maar meestal is dit een extra verdienste voor de camping, die veel oplevert. Iedereen wil namelijk via social media contact houden met zijn achterban en je wilt ook je mailbox opgeruimd houden. Je hoeft op deze manier niks te missen, maar het kan wel een dure oplossing zijn tijdens je vakantie.

Openbaar WiFi
Op vliegvelden en in grote steden kun je steeds vaker toegang krijgen tot het openbare WiFi-netwerk. Je dient dan een geldig e-mailadres op te geven en krijgt dan een code toegestuurd, waarmee je in kunt loggen. Bij openbare WiFi is het wel van belang om je te beschermen tegen ‘inbrekers van buitenaf’. Dat klinkt raar, maar zodra iemand die er niet hoort te zijn op je telefoon, tablet of laptop kan inbreken, zijn je gegevens niet meer veilig. Een mogelijke oplossing is om via VPN het openbare netwerk op te gaan. Hiermee wordt al jouw informatie versleuteld verstuurd en kan men aan de andere kant niks met deze versleutelde gegevens. Het zijn geen nuttige data meer en het kan geen gevaar meer vormen.

Geen WiFi, toch internet
Zodra je roaming op je telefoon aan zet, kun je gewoon gebruik maken van het internet op je telefoon. Helaas worden er wel vaak extra kosten in rekening gebracht en die kunnen aardig oplopen. Het advies is dan ook om je roaming alleen maar in te schakelen als het echt noodzakelijk is. Van het bedrag dat je je tijdens een gemiddelde vakantie bespaart, kun je daarna een keer lekker uiteten of nog een weekendje weg.