Soorten computers en hun gebruiksmogelijkheden

Je hebt je computer al jaren en je bent helemaal gewend aan hoe hij werkt en ingericht is. Je weet alles te vinden en bent hartstikke tevreden. Hij wordt af en toe misschien wat traag, maar het voelt nog te vertrouwd om weg te doen. Als je oude computer het dan ineens begeeft, wil je wel graag meteen een nieuwe. Je gebruikt je computer iedere dag. Je mailt, logt in bij je bank en Skypt met kinderen of kleinkinderen. Er gaat geen dag voorbij zonder je computer. En zeker als het een computer op leeftijd was, heeft repareren geen zin meer. De kosten worden dan hoger, dan het aanschaffen van een nieuwe. En daarnaast zijn de huidige computers op de markt weer zoveel sneller en beter. En dus sla je de krantjes met aanbiedingen eens open en kijk je op internet bij de bekende computerzaken wat er op dit moment allemaal te koop is.

Belangrijk keuzemoment en advies

Als eerste sta je voor een belangrijke beslissing, want ga je terug naar de oude opzet: een desktopopstelling met een los scherm, toetsenbord, muis en de computer onder je bureau? Of ga je ook eens een winkel in om te kijken hoe de laptops van tegenwoordig aanvoelen en werken? Het is goed om – voordat je in de winkel advies vraagt – een lijstje met wensen en eisen samen te stellen. In de winkel wil men niet altijd per definitie het beste product voor jou, soms wil men gewoon graag verkopen. Dus het is belangrijk dat je weet waar over gesproken wordt. Kijk ook naar de wat je specifiek op je computer doet en hoe je deze gebruikt. Misschien hoeft het helemaal geen desktop of laptop te worden, maar kun je ook prima uit de voeten met een tablet. De kwaliteit van tablets doet immers niet meer onder voor de kwaliteit van andere toestellen. Voor Skypen of inloggen op de bank is een tablet meer dan voldoende. Met een gedegen gebruiksanalyse kom je vanzelf tot iets wat bij je past.

Specificaties

Natuurlijk zijn de eigenschappen van desktops en laptops nu heel anders, dan vijf of tien jaar geleden. De grafische kaarten zijn beter, het geluid is geoptimaliseerd en de opslag en processor is sterk verbeterd. En dat is genieten, want je merkt direct het verschil. Het beeld hapert niet meer, de pixels zijn beter en je kunt weer voldoende foto’s en ander materiaal opslaan, zonder een externe harde schijf aan je computer te hoeven hangen. Kijk ook naar de aanvullende items die je bij een laptop of tablet kunt aanschaffen. Soms is een kleine projector om filmpjes van je gezin af te spelen, of een houder of hoes ter bescherming van je tablet of laptop handig om meteen bij de initiële aankoop erbij te kopen. Er zijn soms aanbiedingen, waarbij je een aantal attributen erbij krijgt als je op dat moment koopt. Dat is de moeite van het uitzoeken waard.

Budget

Wat je te besteden hebt, beperkt je mogelijkheden, maar dan nog zijn er voldoende opties binnen elk marktsegment. Je kunt naar reeds bekende of wat nieuwere merken kijken. Vraag vooral ook naar de garantievoorwaarden in de winkel. Zo weet je als er onverhoopt tussentijds iets gebeurt, of dat onder de garantie valt. Soms kun je ook extra verzekeringen op je aankoop afsluiten. Voor een bepaald bedrag per jaar kun je je computer of laptop dan een aantal jaren verzekeringen. Je dient zelf te kijken of je de voorwaarden die gelden de investering in een verzekering waard vindt. Verzekeringen zijn vaak niet goedkoop, dus hoe je je computer of laptop gaat gebruiken en hoeveel risico je loopt, is een belangrijke afweging voor het wel of niet afsluiten van de verzekering.