Hoeveel data heb jij nodig voor internet?

Je vindt het zo normaal dat je internet altijd werkt, dat je lang niet altijd stil staat bij hoeveel data je verbruikt. Zeker bij een vaste internetaansluiting is dit van belang, want je mag niet zomaar meer dan het afgesproken gemiddelde verbruiken. Dit gemiddelde is namelijk vastgesteld, om ervoor te zorgen dat het netwerk niet overbelast wordt. Je kunt je voorstellen, dat als heel Nederland tegelijk het internet op gaat en boven dat gemiddelde gaat verbruiken, dit gigantische problemen op gaat leveren. Het gemiddelde is door alle internetaanbieders met elkaar afgesproken en ze noemen dit de Fair Use Policy. Dit komt neer op een eerlijk verbruiksbeleid. Verbruik jij dus telkens veel meer dan dit gemiddelde, dan ga je extra betalen voor je internetaansluiting. Op dit manier wordt het internet voor iedereen mogelijk gemaakt en wordt het netwerk in de lucht gehouden.

Dataverbruik: wat heb je nodig?

Weet je eigenlijk wel hoeveel data je in een maand verbruikt? Je kunt op internet allerlei overzichten vinden, van het up- en downloaden van verschillende soorten data. Als je gewoon wat wilt surfen op het internet of een e-mail wilt versturen, zonder dat daar bijlagen bij zitten, heb je aan een lichte internetsnelheid – tot ongeveer zeven Megabyte per seconde – voldoende. Ga je Skypen met de kleinkinderen in het buitenland, elke avond in bed filmpjes op YouTube kijken of regelmatig met vrienden bellen via internet, dan heb je al weer wat meer Megabytes per seconde nodig. Tussen de zeven en veertig Megabytes per seconde is dan het advies. Je bent dan geen lichte, maar een medium dataverbruiker. Een zware verbruiker heeft meer dan veertig Megabytes per seconde nodig. Dit kan handig zijn als je een zoon of dochter hebt die online games speelt, als je interactieve of digitale televisie via internet wilt kijken of als jij of je partner films of muziek willen downloaden.

Duidelijkheid over je eigen verbruik

Zodra je dus weet hoe je internet gaat gebruiken, kun je pas bepalen aan welke snelheid je behoefte hebt. Bij het afsluiten van een contract is dit wel belangrijk, want een goedkoper contract kun je meestal wel binnen de termijn dat het contract afloopt upgraden. Je krijgt dan een duurder maandbedrag en zit daar contractueel ook aan vast. Maar als je teveel Megabytes in je contract hebt, kun je meestal niet voor het einde van het contract downgraden. Je zit er dan eerst voor de hele duur van het contract aan vast. Laat je dus goed informeren over mogelijke aanbiedingen die er zijn en welke voorwaarden exact gelden. Wat je niet nodig hebt, hoef je immers ook niet af te nemen. Dat geld kun je beter ergens anders aan besteden.

Voor welke internetprovider ga je kiezen?

Nederland heeft veel internetproviders; veel bekende, grote providers, maar ook wat onbekendere, kleine providers. Je kunt online van te voren alle informatie van de diverse providers vergelijken. Wat bieden ze voor welke prijs? Welke service krijg je? Hoe lang zit je aan het contract vast? Mag je tussendoor switchen? Als je al deze informatie hebt verzameld, kun je pas een goede beslissing nemen. En dan kunnen jij en je gezinsleden de komende tijd weer prima online alle bezigheden uitvoeren.