Heb jij al internet via glasvezel in jouw gemeente?

Heb jij al internet via glasvezel in jouw gemeente?
Nog niet iedereen kan internet via glasvezel in zijn gemeente krijgen, maar er wordt wel hard aan gewerkt om dit in elke gemeente aan te leggen. Als je wilt weten of je bij jou in de gemeente glasvezel tot je beschikking hebt, kun je online met jouw postcode een check doen. Je krijgt dan direct te zien of er voor jouw huis internet via glasvezelkabel beschikbaar is. Niet alleen voor huishoudens, maar ook voor bedrijven en scholen kan glasvezel een groot verschil uitmaken.

Waarom internet via glasvezelkabel?
De kabel van glas zorgt er namelijk voor dat je internet veel sneller en betrouwbaarder werkt. Het versturen van informatie via internet gaat velen malen rapper dan je gewend was. Ook zal het je opvallen, dat het downloaden en uploaden met dezelfde snelheid gebeurt. Dit is namelijk bij een gewone internetverbinding via ADSL of kabel niet het geval. Daar duurt het uploaden veel langer en zeker in een tijd waarin je graag foto’s of filmpjes op internet plaatst, kan dit heel handig zijn. Ben je afhankelijk van snel internet voor jouw hobby of werk? Ga dan zeker eens kijken of je over kunt stappen naar glasvezel.

Wanneer krijg ik glasvezel?
Als je nog geen glasvezel in jouw gemeente hebt, dan ligt het aan de partijen die glasvezel in Nederland aanleggen, wanneer je aan de beurt bent. Er zijn twee grote partijen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Een investeringsmaatschappij (CIF) en een bedrijf van KPN (Reggefiber) zijn de grootste partijen. Er zijn ook nog een paar kleine spelers op de markt van glasvezelkabelaanleg.

Betaal ik meer voor glasvezel?
Zodra er nieuwe producten of diensten worden aangeboden, kun je ervan uitgaan dat er een prijsverhoging plaats gaat vinden. Je krijgt hiervoor dan ook een snellere service. Het grote verschil is ook, dat alle bestaande aanbieders via glasvezel kunnen leveren. Bij kabelinternet kon alleen de eigenaar van het netwerk internet aanbieden. Je kunt dus kijken of er voor jou verschillen zitten in de diverse aanbieders. Maar kijk allereerst of je de snelheid wel nodig hebt, want daar is nog wel voordeel te behalen. Zeker als je op de kleintjes let en de snelheid niet nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk of social media activiteiten, kan internet via de kabel voordeliger zijn.

Combinatie aanbiedingen
Veel providers bieden een combinatie van diensten aan. Niet alleen internet, maar ook televisie en telefonie worden je dan in een pakket aangeboden. Zoals bij alle pakketten geldt ook hier de afweging, of je alles wat het pakket inhoudt nodig hebt en zo ja, in welke hoeveelheid. Vergelijk dan ook goed op inhoud, voorwaarden en extra services van elke aanbieder. Op die manier kun je misschien nog een voordeeltje doen.